Mangalia: Pelerinaj al Parohiei „Sfântul Andrei” în Dobrogea

Foto: fb.com/Parohia-Romano-Catolica-Mangalia
Pătrunşi de dorinţa de a cunoaşte mai bine comunitățile și locurile de credinţă din Dobrogea, un grup de credincioşi ai Parohiei „Sfântul Andrei” din Mangalia, însoţiți de părintele paroh, au pornit în ziua de 29 septembrie 2018 într-un scurt pelerinaj, prilejuit de hramul bisericii, de la capătul celălalt al Dobrogei, din Tulcea, dedicată Sfântului Mihail. Sub călăuzirea sfinţilor Arhangheli, credincioşii au pornit dis-de-dimineaţă, având ca prim scop participarea la Sfânta Liturghie a hramului.
A fost o bucurie pentru noi să întâlnim la Tulcea o biserică nouă şi frumoasă, bine îngrijită, precum şi o comunitate vie, cu oameni implicaţi în viaţa parohiei. De asemenea, am rămas foarte surprinşi de ospitalitatea tulcenilor, care, împreună cu părintele paroh Lungeanu Marcel, au pregătit la finalul Liturghiei, la care ne-am hrănit sufletele, o agapă frăţească ce avea să potolească şi foamea trupului. Plini de recunoştinţă pentru toate darurile primite aici, ne-am continuat pelerinajul spre Malcoci (filiala parohiei Tulcea), unde ne-am oprit să vizităm biserica germană.

Foto: fb.com/Parohia-Romano-Catolica-Mangalia
Aici am rămas impresionaţi de ceea ce au reuşit să construiască oamenii acum mai bine de o sută de ani, dar întristaţi de starea avansată de degradare în care a ajuns în momentul de faţă acest impozant lăcaș de cult, unic în zonă prin arhitectură. Cu speranţa că autorităţile vor găsi o soluţie pentru conservarea acestui monument istoric, ne-am îndreptat paşii spre Murighiol, pentru a vizita vechea cetate romană Halmyris, unde, în cripta bazilicii episcopale, au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, Epictet și Astion.

Foto: fb.com/Parohia-Romano-Catolica-Mangalia
După acest popas istoric, în care ne-am întors în timp şi am admirat curajul creştinilor din perioada persecuţiilor, am continuat călătoria noastră, oprindu-ne să vizităm noile biserici din Oituz – cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi Lumina – dedicată Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul.
Deşi pelerinajul nostru nu a durat decât o zi, cu toţii am fost plăcut impresionaţi de ceea ce am putut vedea. Totodată, această experiență ne-a întărit convingerea că, deşi trăim vremuri destul de tulburi, oamenii continuă să-şi arate iubirea lor faţă de Creator, atât prin trăirea credinţei, cât şi prin frumuseţea bisericilor pe care le înalţă spre slava Lui.
Pr. paroh Cristian Antici
Parohia Sfântul Andrei, Mangalia
Hits: 50